Zawartość soku w soku

Dariusz Młynarski - nowy wpis o mikrokrążenie

Dariusz Młynarski

29 marca 2007

Ciekaw jestem, czy Ty, kupując sok owocowy w sklepie spożywczym również zwracasz uwagę na „zawartość soku w soku” i czy zastanawiasz się, co to tak naprawdę oznacza, kiedy na opakowaniu widnieje napis „100% zawartość soku”.

Okazuje się, że 100% nie zawsze oznacza to, co myślisz, czyli CAŁOŚĆ. Przy okazji lektury książki na temat leczniczych właściwości aloesu („Wielka księga aloesu”, A. Bassetti, S. Sala, wyd. ZUCCARI, 2005) natknąłem się na interesujący fragment. Oto on. Zwróć szczególną uwagę na wytłuszczony fragment.

Żel czysty w 99,6%
O ile kontrola jakości czystego, stuprocentowego soku z Aloesu okazuje się trudna, a w niektórych przypadkach praktycznie niemożliwa, to należy stwierdzić, że przepisy prawa narodowego dotyczące soków owocowych i soków z roślin nie przyczyniają się do polepszenia sytuacji w tym zakresie. Okazuje się, że niektóre kraje Europy i Ameryki mogą {reg}używać napisu „Czysty sok z aloesu” wprowadzając do produktu jedynie 12% surowca, dopełniając później do 100% najzwyczajniejszą wodą! Ten problem i luka prawna w systemie legislacyjnym niektórych krajów pojawiły się przy okazji rozwiązywania kwestii dotyczących zupełnie innego zakresu produkcji, a mianowicie na potrzeby rynku napojów i soków skoncentrowanych. Powstała przy tym sytuacja, która stanowi pewną furtkę prawną, z której korzysta większość producentów w celu znacznego zmniejszenia kosztów, a co za tym idzie, ogromnego zwiększenia zysków
Niektórzy z nich rozumieją, że w ten sposób przekraczają granice rzetelności. Ponieważ napis 100% jest mało wiarygodny z powodu prawnie dopuszczalnej zawartości 0,3 – 0,4% substancji stabilizujących, piszą oni „99,6% soku czystego 100% Aloesu”, wskazując tym samym, że w butelce jest w rzeczywistości 99,6% z 12% prawdziwego soku aloesowego. Wszystkie poważne firmy unikają tych biurokratycznych gierek na pograniczu oszustwa prowadzących do zdezorientowania konsumenta pisząc wyraźnie „99,6% czystego stuprocentowego soku Aloesu”, co ostatecznie oznacza to, czego oczekuje konsument tzn. dobry sok, który odpowiada świeżej, dopiero co przetartej roślinie. Po angielsku taka informacja brzmi: „Just as inner leaf” – „Taki jak wewnątrz liścia” lub „Just as fresh leaves” – „Taki, jak w świeżych liściach”. Radzimy, aby w każdym przypadku zaopatrywać się wyłącznie u zaufanych sprzedawców.

Co to oznacza w praktyce?

Cytowana wyżej sytuacja prawna pozwala w praktyce na to, aby w majestacie prawa sprzedawać litr np. „100% soku pomarańczowego 100%” w którym tak naprawdę jest go zaledwie 120 ml! Reszta to woda, cukier, „aromaty identyczne z naturalnymi” etc.
Dotyczy to zarówno preparatów z zakresu dodatków żywieniowych (preparaty z aloesem, noni etc.) jak zwykłych soków do picia kupowanych w sklepie spożywczym.
Czy jest różnica w smaku i właściwościach odżywczych pomiędzy płynem, który zawiera 12% soku owocowego, a prawdziwym, stuprocentowym sokiem owocowym? Z pewnością.

Jak odróżnić sok 100% od 12%?

Test nr 1 – porównanie

Kup dwa kilogramy np. pomarańczy i wyciśnij z nich sok. Następnie porównaj smak, zapach, kolor z „sokiem 100%” z kartonika kupionego w sklepie. Możesz, dla większego rozeznania porównać „prawdziwy” sok z sokami różnych firm.
Im bardziej różni się sok „prawdziwy” od tego z kartonika, tym mniejsza jest zawartość „soku w soku” w kartoniku.

Test nr 2 – cena

Przykład opieram na pomarańczach. Kwoty są przybliżone, w praktyce wahają się nieco w górę lub w dół w zależności od konkretnego produktu, sklepu etc. Chodzi o rząd wielkości, a nie o dokładne wyliczenia.
1 kg pomarańczy kosztuje w sklepie około 4 zł. Aby uzyskać 1 litr soku należy wycisnąć około 1,5 – 2 kg pomarańczy. Czyli litr „prawdziwego” soku kosztuje nas około 6 – 8 zł.
Hurtowa cena pomarańczy to rząd wielkości 2,5 zł – 3 zł (źródło: https://www.ebronisze.pl ), zatem gdybyśmy produkowali masowo sok pomarańczowy wyciskany ze świeżych owoców, to litr soku kosztowałby nas około 5 – 6 zł.
Litr soku w kartoniku kosztuje 3 – 5 zł.
Kwota ta zawiera: podatek VAT, podatek dochodowy, wszystkie koszty wyprodukowania (opakowanie, koszty producenta) oraz zysk producenta oraz wszystkich pośredników. Czysty koszt samego surowca to prawdopodobnie mniej 1 zł.
Pytanie: w jaki sposób ktokolwiek miałby być w stanie wyprodukować 1 litr 100% soku pomarańczowego za mniej niż złotówkę, skoro pomarańcze potrzebne do wyprodukowania litra soku kosztują na rynku hurtowym 5 zł?

Wnioski dla osób, którym zależy na wartości i jakości

  • Warto kupić wyciskarkę lub sokowirówkę i pić soki wyciskane ze świeżych owoców.
  • Kupując soki oraz wszelkie produkty, dla których surowcami są owoce, warzywa etc. warto kierować się stosunkiem WARTOŚCI do CENY, a nie tylko samą ceną.

DROŻSZE niekoniecznie oznacza LEPSZE

ale…
TANIE najczęściej oznacza GORSZE

Dariusz Młynarski

Cześć! Jestem przedsiębiorcą, sprzedaję skuteczne produkty dla zdrowia i urody i pomagam budować biznesy w naszej branży. Dzielę się tym, co działa!

Inne wpisy z tej kategorii

7 korzyści zażywania kolagenu + sposoby na pobudzenie jego syntezy

7 korzyści zażywania kolagenu + sposoby na pobudzenie jego syntezy

Świetną robotę wykonał pan Marek Skoczylas, autor książki "Zneutralizuj chemię z pożywienia i odzyskaj zdrowie" (książka dostępna tutaj). Pan Marek prowadzi również kanał na Youtube, gdzie znaleźliśmy piękne podsumowanie tego, co warto wiedzieć na temat kolagenu....

Lepsza odporność na choroby w 4 krokach

Lepsza odporność na choroby w 4 krokach

Na użytek czytających ten wpis o odporności znacznie po marcu 2020 roku zaznaczam, iż powstaje on w warunkach zagrożenia epidemiologicznego, gdy cały naród jest uziemiony w domowej kwarantannie. To bardzo dziwne doświadczenie, o którym być może...

Po witaminie B3 jestem czerwony, czyli co konkretnie robi niacyna

Po witaminie B3 jestem czerwony, czyli co konkretnie robi niacyna

Wpis niniejszy jest odpowiedzią na bardzo częste pytanie od klientów kupujących jeden z suplementów energetycznych zawierający niacynę. Te produkty należą do najczęściej i najchętniej kupowanych. Klientka pyta:"(...) za każdym razem po wypiciu pojawia się...

O peptydach mówi autor patentu, prof. Andrzej Frydrychowski

O peptydach mówi autor patentu, prof. Andrzej Frydrychowski

Peptydy, to według świeżych naukowych doniesień, potężna broń przeciwko procesom starzenia. Wszak, w całym tym dbaniu o zdrowie, do tego rzecz się sprowadza - do hamowania procesów starzenia. Peptydy kolagenu rybiego to najbardziej wartościowe z peptydów. Mówiąc o...

Wspaniały rok 2017. A Twój?

Wspaniały rok 2017. A Twój?

Tak, wiem, aktualnie mnóstwo ludzi pisze o swoich świąteczno-noworocznych przemyśleniach i może być tak, że już Ci się nie chce czytać kolejnego dzieła literatury potocznej z tej serii. Niestety, moje życzenia noworoczne dla Ciebie znajdziesz dopiero pod koniec tego...

O witaminie C konkretnie, praktycznie i bez ściemy

O witaminie C konkretnie, praktycznie i bez ściemy

Dlaczego akurat PIES został użyty jako ilustracja artykułu o witaminie C? Dlatego, że widoczny na zdjęciu Golden Retriever, nawet gdy leży pod stołem w mieszkaniu, sam wytwarza z pożywienia witaminę C w ilości nawet kilku gramów na dobę. Taki Golden Retriever waży...

Peptydy i inne sposoby na dożycie 100 lat w przewlekłym zdrowiu

Peptydy i inne sposoby na dożycie 100 lat w przewlekłym zdrowiu

Będą peptydy, będzie o jedzeniu i o nawykach. Niby wiadomo, że ważne, jednak kiedy wypowiedzą się autorytety, to jakby lepiej wchodzi... W maju 2017 roku, w Genewie, odbyło się sympozjum na temat długowieczności, gdzie przez kilka dni tęgie mózgi w temacie...

Produkty w koszyku