Człowiek Jest Jednym z Zaledwie Kilku Ssaków, Które Nie Potrafią Wytworzyć Ani Zmagazynować Ani Miligrama Witaminy C

100% zapotrzebowania musimy zjeść

PIES ważący 30 kilogramów wytwarza (i zużywa) witaminę C w ilości 2 gramy  (2000 mg) w ciągu doby. Powszechnie się uważa, że odpowiednia dawka dla człowieka to 160 – 200 mg, czyli 10 razy mniej.

Norma ta stworzona została kilkadziesiąt lat temu, kiedy nie było jeszcze pojęcia “żywność EKO”, ponieważ innej nie było. Norma dotyczyła całkowicie zdrowego człowieka, nie mającego żadnych niedoborów.

W dzisiejszej rzeczywistości, prowadząc cywilizowany tryb życia, spożycie nawet 200 miligramów jest niezwykle trudne, jeśli w ogóle możliwe. Kiedy istnieje jakikolwiek stan zapalny, albo choćby zmęczenie, zapotrzebowanie na witaminę C drastycznie rośnie, nawet do kilku gramów na dobę.

Najbogatsze w witaminę C warzywa dostępne w naszym kraju to:

  • zielona papryka chili
  • pietruszka zielona
  • papryka.

Co ważne, witamina C bardzo źle znosi wysokie temperatury, dlatego gotowanie, grillowanie i smażenie warzyw skutecznie pozbawia je tej substancji. Dlatego cokolwiek zawiera witaminę C, powinno być zjadane na surowo.

Znam niewielu ludzi potrafiących na surowo zjeść dużo zielonego chili. I nie jesteś w stanie zjeść tyle pietruszki, aby mieć odpowiednio dużo witaminy C.

Dlatego potrzebne jest uzupełnianie (suplementacja) pożywienia

Wzbogacanie pożywienia dodatkami (suplementami) jest niezbędne dla osoby chcącej być w pełni i długo zdrową. Pozostaje kwestia CZYM wzbogacać dietę.

Bo witamina witaminie nierówna

Ogólnie mówiąc, opcje są dwie:

  • Produkty zawierające wyizolowaną (potocznie “syntetyczną”) witaminę.
  • Produkty oparte na składnikach naturalnych.

Uzupełnianie diety czystą, wyizolowaną formą witaminy C (dostępną w różnych produktach aptecznych) nie jest najlepszym sposobem. W przyrodzie substancje odżywcze nie są “wyizolowane”, zawsze istnieją w kombinacjach, dzięki temu działają znacznie skuteczniej.

Witamina C działa znacznie lepiej w towarzystwie bioflawonoidów oraz krzemu – tak jak istnieje w owocach i warzywach.

Znane jest badanie, w którym wykazano, iż 100 gramów miąższu jabłka (zawierającego ok. 5 mg witaminy C) ma taką samą zdolność antyoksydacyjną jak 1500 mg witaminy wyizolowanej.

Poznaj Nutrivi Vitamin C+

(gdzie plusik w nazwie jest ważny)

To prawdopodobnie najbogatsza dostępna postać witaminy C. Nutrivi Vitamin C+ oferuje, obok samej witaminy C, bogactwo substancji, które w naturze występują razem z nią, dzięki temu jest znacznie bardziej efektywny.

Rekomenduję Ci produkt, który:

Jest mieszanką ekstraktów owoców najbogatszych w witaminę C (acerola i dzika róża).

Zawiera krzem, pierwiastek ułatwiający przyswajanie witamin i innych substancji (ekstrakt z gorzkiej pomarańczy)

Zawiera flawonoidy synergicznie zwiększające działanie witaminy C (ekstrakt z gorzkiej pomarańczy).

Zawiera hesperydynę, kolejną substancję wspomagającą przyswajanie witamin (ekstrakt z gorzkiej pomarańczy).

Właścicielem marki Nutrivi i producentem preparatów pod tą marką jest firma WellU

Zamów Nutrivi Vitamin C+

Znaczenie witaminy C dla zdrowia

Regularne zjadanie odpowiednich ilości witaminy C daje mnóstwo korzyści, szczególnie w dłuższej perspektywie. Oto kilka wybranych:

  • Mocne kości, stawy, chrząstki i dziąsła
  • Piękna skóra, włosy i paznokcie
  • Synteza kolagenu
  • Lepsze wchłanianie żelaza
  • Właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antywirusowe
  • Sprawny układ sercowo naczyniowy
  • Ochrona przed stresem oksydacyjnym (zwalcza wolne rodniki)
  • Silny układ odpornościowy
  • Energia i wytrzymałość fizyczna

Składniki Nutrivi Vitamin C+

W skład produktu wchodzą ekstrakty z uważnie wybranych źródeł, standaryzowane na zawartość kluczowych substancji odżywczych. Dzięki temu produkt jest wartościowy, ale też WIEMY, ile i czego się w nim znajduje

Acerola

Ekstrakt z aceroli standaryzowany na 25% witaminy C

Dzika róża

Ekstrakt z dzikiej róży standaryzowany na 70% witaminy C.

Bioflawonoidy cytrusowe

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy standaryzowany na 40% bioflawonoidów cytrusowych.

Bambus

Ekstrakt z pędów bambusa standaryzowany na 70% krzemu.

Hesperydyna

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy standaryzowany na 60% hesperydyny.

Zamów Nutrivi Vitamin C+

Opakowanie 90 kapsułek

Cena: 99 zł

Koszyk Produkt usunięty Cofnij
  • Koszyk póki co jest pusty.